Awaryjność - co nas spotkało podczas eksploatacji

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• sprzegło alternatora powiedziało mi ....czas na zmiane

Komentarz

• ===Tomy===
      Rider
      • 2006
      • 552

Zamieszczone przez Sigma_74
      sprzegło alternatora powiedziało mi ....czas na zmiane
      Sigma -> jak to się objawia?
      Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
      Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
      Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• szumi jak cholera, wymieniłem napinacz i 7 tysiecy na nowym i padł , po prostu szumi i zanim napinacz sie wymieni proponuje sprawdzicto na alternatorze, szumi i to bezwgledu czy zimny czy ciepły

Komentarz

• ===Tomy===
          Rider
          • 2006
          • 552

Zamieszczone przez Sigma_74
          szumi jak cholera, wymieniłem napinacz i 7 tysiecy na nowym i padł , po prostu szumi i zanim napinacz sie wymieni proponuje sprawdzicto na alternatorze, szumi i to bezwgledu czy zimny czy ciepły
          Dzięki.
          Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
          Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
          Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• webski1.9tdi
            Classic
            • 2007
            • 36

przyjaciele w nor auto wymienili mi łożyska przedniej piasty. i od tego czasu cos mi stuka w zawieszeniu jak jade po nierównej drodze czy to moga byc gumy stabilizatora ??:> hmm bo na przegladzie zadych luzów nie wykryto mowia ze zawias to igiełka ale jadnak cos tam pouka i stuka
            WBSdesign

Komentarz

• damian
              Ambiente
              • 2007
              • 178

mi przy 93 tysiaczkach opadła tylna szyba. Jakieś plasticzki pękają pod wpływem mrozu. Mój mechanik zaradził to w ten spsób że w jakiś sposób utwardził te zatrzsaki, ponieważ całkiem nie pękły i dało się to podobno zrobić. Narazie wszsytko działa
              Chcesz zarobić przez internet ??

Komentarz

• koja86
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 3178

naprawy gwarancyjne to:
                chłodnica, zamek lewy przód, gumy na drążkach stabilizacyjnych, tylnia szyba 3 paski nie grzeją, poduszka pod skrzynią.
                POgwarancyjne:
                łożysko lewe przód 2 razy
                łożysko prawe ,
                czujnik temperatury silnika,
                a teraz chyba kierowniczki na turbinie.
                w sumie przebieg 123kkm ale w sumie wdzięczne autko .
                Gdyby jeszcze gumy nie ząbkowały ...........ale na to mam sposób. :lol:
                Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• DWoźniak
                  Classic
                  • 2007
                  • 12

Przebieg 150 tys km (użytkuje 4 lata - od 70 tys km.)
                  - do 120 serwisowałem, potem przeniosłem się do znajomego mechanika..(ceny...)
                  - co 60 tys km rozrząd (pasek + rolka napinająca, + po 120 tys pompa wody - byla calkiem niezla, ale wolalem juz nie przeginac)
                  - przez uszczelke tylnych drzwi przecieka do srodka woda (pękła)
                  - pęknięty mechanizm napędowy wycieraczek (podczas zimy i mrozów, przymarzły i to im dopomoglo ....)
                  - przez 4 latka żarówka światła postojowego tył i jedna h4 reflektorowa
                  - wymiana końcówek drążka poprzecznego (przy 120 tys)
                  - wymiana gumowych tulejek mocujących drążek poprzeczny - poprawa komfortu jazdy niesamowita
                  - przy 130 000 km wymienilem układ wydechowy (środkowy i tylny tłumik - dziura
                  - sprzęgło bierze przy samym końcu - prawdopodobnie szykuje sie wymiana....
                  - do silnika zarzutów nie mam. pozatym tylko filtry, olej i paliwo....
                  pozdrawiam
                  - przy 130 awaria w układzie ładowania -lampka sie nie paliała (przerwa w połaczeniu na przewodzie z alternatora - wymiana połaczenia wtykowego)

Komentarz

• zbychu
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 180

Od 98 r przejechane 152 tyś. garażowana pod chmurką, do dzisiaj wymieniono awaryjnie mechanizm napędu wycieraczek (zatarty),i czujnik obrotu koła(ABS), pasek rozrządu pierwsza wymiana po 71 tyś. druga wymiana paska rozrządu po 132 tyś. stosowany olej w silniku Castrol TXT 5W40. obecnie do wymiany zaworek N-75, zużywano paliwo (ON) różnego pochodzenia(najtańszy), i jeździ dalej w miarę dobrze, ogólnie z tego autka jestem zadowolony pomimo że jazda nim doprowadziła mnie do zdawania powtórnego egzaminu prawa jazdy, nie mówię o wymianie żarówki H4 bo jedna po wyminie nie wytrzymała 24 h. no i jest OK.
                    mając poduchy...nie zapominaj o pasach

Komentarz

• krzynol
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 10961
                      • Superb II combi (3T5)
                      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Witam szanownych forumowiczów (szczególnie z 3miasta), ale bez szowinistycznych podtekstów

Mam octavkę od narodzin (czyli z salonu) z czerwca 2003.

1. Całkiem niedawno temu (jakieś 90 kkm) spotkał mnie taki przypadek:
                      Zerwał się pasek wieloklinowy, ale to strasznie się zerwał w taki sposób, że rozczłonkował się na paseczki i pozawijał się na kołach pasowych, gdzie tylko się dało. Tak mocno się zakleszczył, że przesunął się rozrząd! (starły się zęby na pasku).
                      Silnik zgasł i nic się nie stało na lini tłoki-zawory.
                      Drugim zonkiem było to, że tak owinął się między pompą wspomagania, a jej kołem, że koło wyszło prawie z pompy i wyglądało jak oczy przydepniętego kota. Teraz pompa cieknie.

2. Drugi problem to amortyzatory tylnej klapy (combi) - kompletnie nie trzymają już ciśnienia i notorycznie spada mi klapa bagażnika na głowę :|. (w sumie to pierdoła)

3. Obciera mi prawdopodobnie turbina w środku (skrzydełkami o obudowę?) - jeszcze nie wiem, ale się dowiem - przy gwałtownym zejściu z obrotów. Temat był wałkowany więc go nie rozwijam.

4. Oleju, filtrów, żarówek, itd. nie wymieniam bo to normalna eksploatacja.

Poza tym nic, kompletnie nic!
                      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
                      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
                      poprzednie modele:
                      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
                      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
                      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

• koja86
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 3178

Z tymi tłokami i zaworami to miałeś szczęście :roll:
                        Takie zwykłe Ambiente

Komentarz

• lisiaczek
                          Ambiente
                          • 2006
                          • 210

Auto ma przejechane 210tys km. Zakupilem je majac185tysiecy. Co zostalo wymienione:
                          1. Zawór n75
                          2.Przeplywka
                          3.Gumy stabilizatora + stabilizator
                          4.Koncowka drazka
                          5.Wymiana calego mechanizmu otwierania okna tyl
                          6.Antena kompletna-razem z kablem
                          7 Glosnik tyl combi
                          8.Amortyzatory klapy bagaznika
                          Teraz musze wymienic: Lozysko prawe z przodu -luzy
                          Przeplywka zaczyna znowu szwankowac
                          silniczek podnoszenia swiatla jednego reflektora

Komentarz

• Paweł T
                            Elegance
                            • 2006
                            • 784

tak szybko przepływka pada, co tam włożyłeś
                            TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• lisiaczek
                              Ambiente
                              • 2006
                              • 210

zamiennik ale ona poprostu szwankuje faluje!! ale da sie jezdzic!!!

Komentarz

• mariomar
                                Classic
                                • 2007
                                • 12

czy wasze czeszki biorą olej moja 19TDI 90Km wlałem ok 1l na 7tyś ma zrobione 205tyś nie kopci czy to normalne :?

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 07 20:23 ]
                                jest ktoś kto zrobił 300tyś na octavi bez remontu? :shock: :shock: :shock:

Komentarz

• djczas
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 9612

mariomar, tak jest kilku kolegów którzy maja taki przebieg lub podobny i to jeszcze z silnikiem wzmocnionym szczepionką podjedź tu do Aligatora http://tdituning.pl/ lub do kolegi krzycha z forum

Komentarz

• raadek_71
                                    Drive
                                    • 2005
                                    • 50

Re: Awaryjność - co nas spotkało podczas eksploatacji

Ja już eksploatuję, 2-gą w ciągu 5 lat Octavię 1,9 TDI 90 KM i dostrzegam dwie bardzo upierdliwe usterki tego auta:

1. Gumy stabilizatora: za każdym razem były wymieniane już po 35 kkm
                                    2. Tarcze hamulcowe przednie też nie wytrzymały 35 kkm i musiałem wymienić...
                                    - w pierwszym aucie uznali to jako usterkę gwarancyjną
                                    - w drugim aucie, stwierdzili, że Skoda na tarcze do Octavii daje gawarnację tylko na 10 kkm, a po tym przebiegu to już zużycie eksploatacyjne.

Jak to jest: CC900 - tarcze wymieniane po 200 kkm, Lanos 1,6 - 106 km - tacze wymieniane po 150 kkm, Skoda Octavia na tarczach nawiercanych - jak do tej pory 100 kkm..... a Skoda na tarczach fabrycznych tylko 35 kkm ???

Postawowe minusy wyposażenia fabrycznego Octavii 1,9 TDI:
                                    - opony,
                                    - tarcze hamulcowe przednie,
                                    - gumy stabilizatora,
                                    - przełącznik kierunkowskazów (przerywacz chodzi, mimo, że dźwignia kierunkowskazów jest w położeniu "0")

Zalety:
                                    - bezawaryjny i ekonomiczny silnik,
                                    - niskie koszty eksplotacji,
                                    - pewny układ rozrządu (wymiana zawsze po 90 kkm)
                                    - i jeszcze o silniku... przebieg 300 kkm i między wymianami co 15 kkm nie trzeba robić żadnych dolewek :-)

Reasumując: zalet jest tak dużo, że wady schodzą na bok...

[ Dodano: Nie 06 Maj, 07 23:23 ]
                                    Zamieszczone przez mariomar
                                    czy wasze czeszki biorą olej moja 19TDI 90Km wlałem ok 1l na 7tyś ma zrobione 205tyś nie kopci czy to normalne :?

[ Dodano: Czw 26 Kwi, 07 20:23 ]
                                    jest ktoś kto zrobił 300tyś na octavi bez remontu? :shock: :shock: :shock:
                                    Cześć !

Moje autko ma prawie 300 kkm (dokładnie 290 kkm) - 1,9 TDI 90 km i oleju od wymiany do wymiany nie dolewam... remont silnika długo jeszcze nie będzie konieczny.. :-D

Komentarz

• Golfista
                                      Ambiente
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 183

Zamieszczone przez raadek_71
                                      Jak to jest: CC900 - tarcze wymieniane po 200 kkm, Lanos 1,6 - 106 km - tacze wymieniane po 150 kkm, Skoda Octavia na tarczach nawiercanych - jak do tej pory 100 kkm..... a Skoda na tarczach fabrycznych tylko 35 kkm ???
                                      Prawdopodobnie wina ciężkiego przodu i gorszej jakosci materiałów (?). Ja się przesiadłem z Golfa IV Basis ALH i Octa jest gorzej wykonana. Gorsze plastiki, mniej wygłuszeń.
                                      Na czymś musieli zaoszczędzić. Gorszy jest jeszcze np.: Touran - plastiki na poziomie OCty...
                                      Pozdrawiam Bartek.

Current: Honda Civic
                                      Ex: O1

Komentarz

• kolejna szyba i ostatnio czujnik stopu, ten pod pedałem

Komentarz

• raadek_71
                                          Drive
                                          • 2005
                                          • 50

Zamieszczone przez Golfista
                                          Zamieszczone przez raadek_71
                                          Prawdopodobnie wina ciężkiego przodu i gorszej jakosci materiałów (?). Ja się przesiadłem z Golfa IV Basis ALH i Octa jest gorzej wykonana. Gorsze plastiki, mniej wygłuszeń.
                                          Na czymś musieli zaoszczędzić. Gorszy jest jeszcze np.: Touran - plastiki na poziomie OCty...
                                          Masz w 100% rację. Octavia to dość udana konstrukcja, ale Czesi do pierwszego montażu używają bardzo przeciętnych materiałów. Jak to i tamto wymieni się na lepsze jakościowo zamienniki, auto zaczyna dużo zyskiwać (opony, tarcze hamulcowe, amortyzatory...)

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

A Golf to niby co ma?? Jakies inne czesci :lol:

Amortyzator ma ten sam numer tu i tam, wiec czym sie rozni??

Tarcza hamulcowa ma dokladnie to samo.

Opony, no coz ja mam Micheliny i po prawie 5 latach ich jedynym minusem bylo to, ze zaczal sie bieznik rozpadac ze starosci i stylu mojej jazdy po zakretach

A to ze tarcze padaja jak muchy, to zalezy od wielu czynnikow. Ja zrobilem na moich ponad 100kkm i poprostu byly starte

A to ze amortyzatory wydaja sie byc do bani, bo jest kwestia tez tego, ze Octa przod jak i tyl ma mocno naciagniety w stosunku do osi kol, czego w Golfie nie ma. Przeciez tyl Golfa konczy sie praktycznie na kolach, tak samo A3
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• mariomar
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 12

kiedy należy wymienić pompę wody przy jakim przebiegu bo słyszałem że może wiele na szkodzić :?:

[ Dodano: Pon 07 Maj, 07 21:40 ]
                                              co może być z tym olejem że muszę robić dolewkę co kilka tyś byłem w serwisie powiedzieli że przy takim przebiegu 205000 niemożliwe że go zżera wycieków też nie widać :?: :?: :?:

Komentarz

• djczas
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 9612

mariomar, co 90 tys tak jest sugerowane przy rozrządzie co do oleju napisz jaki masz silnik

Komentarz

• Ziomal
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 5841
                                                  • Octavia I (1U2)
                                                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Również pierwsza taka poważniejsza usterka : czujnik stopu a tak to jeździ i jeździ .
                                                  Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• raadek_71
                                                    Drive
                                                    • 2005
                                                    • 50

Zamieszczone przez Maicroft
                                                    A Golf to niby co ma?? Jakies inne czesci :lol:

Amortyzator ma ten sam numer tu i tam, wiec czym sie rozni??

Tarcza hamulcowa ma dokladnie to samo.

Opony, no coz ja mam Micheliny i po prawie 5 latach ich jedynym minusem bylo to, ze zaczal sie bieznik rozpadac ze starosci i stylu mojej jazdy po zakretach

A to ze tarcze padaja jak muchy, to zalezy od wielu czynnikow. Ja zrobilem na moich ponad 100kkm i poprostu byly starte

A to ze amortyzatory wydaja sie byc do bani, bo jest kwestia tez tego, ze Octa przod jak i tyl ma mocno naciagniety w stosunku do osi kol, czego w Golfie nie ma. Przeciez tyl Golfa konczy sie praktycznie na kolach, tak samo A3
                                                    No tak.... ale jaka jest masa całkowita golfa, a jaka Octavii ???
                                                    Wg mnie hamulce (dokładnie tarcze) są bardzo, ale to bardzo kiepskie. 2x razy się o tym przekonałem. 100 kkm na oryginałach, to naprawdę godne podziwu !!

Komentarz

Pracuję...